Skip to main content

Jom berniaga!

Salam all...
Best berniaga...tak sabar rasa nyer nak berniaga
bila orang kata berniaga macam2 kena buat
penat...pastu risiko...
yes semua diatas...
tapi bagi saya yang memang dah mula beraniaga sedari umur 10 tahun...
chewah ayat tak hengat...
berniaga ni seronok
kerja tak stress...happy , banyak kawan...
pastu lagi rajin, lagi ikhlas dan jujur
insyaallah lagi banyak untung
nak sedekah and beramal jariah pon senang....
nak tau what is my 1st biz....
jual air tebu....
yes...untuk minum2, dlm paackaging beg plastik kecik
kitorang panggil plastic singlet
he..he... masa tu kupas tebu sendiri, min 5 batang tebu jer
arwah Ayah yg bawak dari kebun
so balik sekolah terus kupas tebu dengan pisau khas diala...
lepas tu cuci. nak tau pukul brapa baru start jual?
ok pukul 4 petang yer...pastu sampai 6.30 petang.
sebab kol 7 lebih nak mengaji ....
satu peket kecil 30sen, besar 50 sen and tanpa ais 1 jag dlm 200ml Rm2.
Murah kan? yerla tahun berapa masa tu...
Nak tau estimate brapa income I sehari ?
is around Rm8 to Rm10 per day, waktu zaman tu dah kira banyak
masa umur 15 thn i dah ada buku ASB dgn amount mencecah 4 angka
tapi dh pocik....dikeluarkan sbb tak berduit time blajor..
I miss that moment....semua duit ana yang punya...
arwah Mak tolong tolakkan mesin tebu ke depan rumah dekat beranda...
mesin tebu berbunyi jer jiran2 datang la beli...
best! ais batu buat sendiri...
yey watamat citer pengalaman berniaga masa kecik.

Comments

Popular posts from this blog

Good Luck Boss!

Today is my best ever boss's last day ...very sad.
She very nice person and really hardworking women. Solute u my mentor...
Dia pon cute jugak....semua member ofis suker dia...
Banyak yg dia support kitorang waktu susah & senang....
Takpe la....doakan yg terbaik kat tempat baru nyer itu...

Huh...yg lain or seblom2 ni bukan la tak baik..
tapi nak cari boss yg ngam ho dgn u mmg ler susah kan??
tapi ada yg jenis tak kisah sapa2 pon bossnyer...tak kira men or women.
Sbb maybe jenis buat jer keja ku...
eehh...xde la pandai kipas2 or guna air-cond 2 HP ker..he..he..

kira jenis yg buat keja sendiri jer....
janji keja siap...lain2 hal wa talak masuk campur ooo...;.
yela dtg keja nak cari rezki ...bukan nak cari benda yg xde kaitan kan??
so apa ada hal , sapa2 pon boss i ok jer...
To my boss yg sorang ni....Thx for ur support & wish u all the best!
Actually aku ada lebih dr sorang boss ye..tu la pasal..

Main-main baby girl ni...

Salam all...

Suspen dibuatnya, tanda dah keluar ...tunggu punya tunggu takde pulak contraction. Tapi sebab takut apa apa kejadian tak diingini berlaku sebab husabndku bukan doktor... pegi jugak la ke hospital.
At the end sampai ke pagi baby girl steady je...no contraction nak bersalin macam yang dijangkakan. Sudah nyer mintak kat doktor rehat di rumah jer. Adik baby ni macam macam la dia....saja nak survey keadaan hospital ngan docktor kat PD ke adik baby. So dah tengok kan semua ok. Doktor very good , nurse are friendly and helpful.

Suppliments ??

Guys u alls ada makan suppliment tak???
Adoi recently in 2-3 month back aku makan VCO...kolagen
dunno la 2-2 tu sesuai ngan aku ke tak...
mak oii jerawat naik mcm 2 adalaaaahhh...
yang batu sungai , pasir laut sumer ada punya jerawat
buat masa ni muka meriah dgn jerawat and tompok bekas jerawat
tu yang mcam musykil jer nak makan benda camni
dah la kulit ni jenis susah nak hilang parut
\memang la kan amik masa....
OOOhhh aku tgh bayangkan reunion this yer with school mate geng
parut ni bleh ilang...malu siot....dulu muka mulus gitu...he..he...
I need solution ASAP! nak beli shaklee mampus tak mampu MAHAL tapi berkesan.