Skip to main content

Jom berniaga!

Salam all...
Best berniaga...tak sabar rasa nyer nak berniaga
bila orang kata berniaga macam2 kena buat
penat...pastu risiko...
yes semua diatas...
tapi bagi saya yang memang dah mula beraniaga sedari umur 10 tahun...
chewah ayat tak hengat...
berniaga ni seronok
kerja tak stress...happy , banyak kawan...
pastu lagi rajin, lagi ikhlas dan jujur
insyaallah lagi banyak untung
nak sedekah and beramal jariah pon senang....
nak tau what is my 1st biz....
jual air tebu....
yes...untuk minum2, dlm paackaging beg plastik kecik
kitorang panggil plastic singlet
he..he... masa tu kupas tebu sendiri, min 5 batang tebu jer
arwah Ayah yg bawak dari kebun
so balik sekolah terus kupas tebu dengan pisau khas diala...
lepas tu cuci. nak tau pukul brapa baru start jual?
ok pukul 4 petang yer...pastu sampai 6.30 petang.
sebab kol 7 lebih nak mengaji ....
satu peket kecil 30sen, besar 50 sen and tanpa ais 1 jag dlm 200ml Rm2.
Murah kan? yerla tahun berapa masa tu...
Nak tau estimate brapa income I sehari ?
is around Rm8 to Rm10 per day, waktu zaman tu dah kira banyak
masa umur 15 thn i dah ada buku ASB dgn amount mencecah 4 angka
tapi dh pocik....dikeluarkan sbb tak berduit time blajor..
I miss that moment....semua duit ana yang punya...
arwah Mak tolong tolakkan mesin tebu ke depan rumah dekat beranda...
mesin tebu berbunyi jer jiran2 datang la beli...
best! ais batu buat sendiri...
yey watamat citer pengalaman berniaga masa kecik.

Comments

Popular posts from this blog

Main-main baby girl ni...

Salam all...

Suspen dibuatnya, tanda dah keluar ...tunggu punya tunggu takde pulak contraction. Tapi sebab takut apa apa kejadian tak diingini berlaku sebab husabndku bukan doktor... pegi jugak la ke hospital.
At the end sampai ke pagi baby girl steady je...no contraction nak bersalin macam yang dijangkakan. Sudah nyer mintak kat doktor rehat di rumah jer. Adik baby ni macam macam la dia....saja nak survey keadaan hospital ngan docktor kat PD ke adik baby. So dah tengok kan semua ok. Doktor very good , nurse are friendly and helpful.

Salam malam minggu semua
Hampir setiap kelas yang Kak Mas joint untuk produk yang dijual ada mentioned, fokus pada satu benda je. So senang. Tapi kadang-kadang kita suka lebih dari satu benda. Tak salah kalau nak buat lebih kan?
Bukan tamak. Tapi bila kita rasa dan guna sesuatu, bagus then tiba-tiba kita nak share dengan semua orang tentang kebaikan nya. Share benda baik jadi sama-sama boleh nikmatinya.

Suppliments ??

Guys u alls ada makan suppliment tak???
Adoi recently in 2-3 month back aku makan VCO...kolagen
dunno la 2-2 tu sesuai ngan aku ke tak...
mak oii jerawat naik mcm 2 adalaaaahhh...
yang batu sungai , pasir laut sumer ada punya jerawat
buat masa ni muka meriah dgn jerawat and tompok bekas jerawat
tu yang mcam musykil jer nak makan benda camni
dah la kulit ni jenis susah nak hilang parut
\memang la kan amik masa....
OOOhhh aku tgh bayangkan reunion this yer with school mate geng
parut ni bleh ilang...malu siot....dulu muka mulus gitu...he..he...
I need solution ASAP! nak beli shaklee mampus tak mampu MAHAL tapi berkesan.